– GYIK-

 

Gyakran ismételt kérdések új autó témakörben:

ŠKODA ASSZISZTENS RENDSZEREK

 

VOLKSWAGEN ASSZISZTENS RENDSZEREK

 

Adaptív tempomat

A vezető beállítja, hogy mekkora legyen a maximális sebesség, és az előtte haladó járműtől mért minimális távolság. Ez alapján automatikusan tartja a sebességet és távolságot, torlódás esetén megállásig, majd újra indulással.

Sávváltást segítő rendszer – Side Assist

A holttérben tartózkodó járművekre figyelmeztet. A külső visszapillantó tükrökben sárga LED fény aktiválásával jelzi a rendszer a holttérben tartózkodó járműveket.

Sávkövető rendszer – Lane Assist

Enyhe ellenkormányzással megakadályozza, hogy a jármű akaratunk ellenére elhagyja a sávot.

Parkolást segítő rendszer – Park Assist

Az út szélétől 0,5-1,5 méterre, legfeljebb 40 km/h sebességgel haladva a rendszer lokalizálja a parkolóhelyeket. Csak olyan parkolóhelyet választ, mely legalább 0,8 méterrel hosszabb, vagy szélesebb, mint a jármű. A rendszer által felkínált 4 parkolóhelyből a vezető választ. Hátramenetbe, vagy 1. sebességbe kapcsolva automatikus kormányzással az autó beáll a választott helyre, a vezetőnek csak finoman gázt kell adnia. A fékpedál vagy a kuplung benyomásával a folyamatot bármikor módosíthatja.

 Forgalmi torlódás asszisztens

A rendszer automatikusan tartja a távolságot az előtte haladó járműtől és a sávot is. Ha a forgalom megakad, a rendszer lefékez, akár megállásig is. A rendszer automatikusan vezérli a gáz- és fékpedált, és a kormányzást.

 Proaktív utas védelmi rendszer

A rendszer megfeszíti az első biztonsági öveket, optimálisan rögzíti az utasokat. Bezárja a nyitott oldalsó ablakokat és tolótetőt, csak résnyire hagyja nyitva azokat. A veszély elmúltával lazítja az öveket és ismét kezelhetők az ablakok.

A rendszer 10 km/h sebességre lassítja a járművet, csökkentve a többszörös ütközések valószínűségét.

 Vészhelyzet asszisztens

Ha az érzékelők azt jelzik, hogy a vezető nem kormányoz, és nem használja a pedálokat, a képernyőn megjelenő üzenettel, hangjelzéssel és rövid fékezésekkel a rendszer megkísérli felrázni a vezetőt. Ha nem reagál a vezető, a rendszer a sávban tartja a járművet, és ellenőrzi a követési távolságot. Ezután a rendszer megállásig fékezi a járművet.

Városi vészfék funkció

30 km/h sebességig aktív. Ha a rendszer olyan alacsony távolságot észlel, mely ütközéssel fenyeget, automatikusan fékezni kezd. A gyalogosfelismerő rendszer 65 km/h-ig optikai és hangjelzéssel figyelmezteti a járművezetőt. Ha a vezető nem reagál, rövid fékezéssel figyelmeztet és lelassítja a járművet, akár azonnal fékezéssel.

 Dynamic Light Assist

Teljes sötétségben 60 km/óra sebesség felett autózva nem csupán automatikusan felkapcsolja a távolsági fényszórót, de a szembejövő forgalom esetén részben le is tompítja. Így az út során végig használhatja a távolsági fényszórót, amely az autó előtt az utat mindig a lehető legjobban világítja meg.

Környezetfigyelő rendszer – Front Assist

Felismeri a kritikusan alacsony követési távolságot és segít a féktávolságot rövidíteni.

 Vontatmány asszisztens

Átveszi a vezetőtől a kormányzás irányának megfordítását tolatás közben és a pontos visszaállítást hosszabb útszakasz esetén.

Gyakran ismételt kérdések szerviz témakörben: